Gary Moore bude hviezdou Dobrého festivalu

03.07.2010 Prešov

Bratislava 2. júla (TASR) – Štvrtý ročník festivalu hudby a umenia s názvom Dobrý festival 2010 na prírodnom kúpalisku Delňa v Prešove v dňoch 3. a 4. júla organizuje šéf kapely IMT Smile Miro Tásler, starší z dvojice bratov.
„Náš festival je multižánrový, ponúkame na jednom mieste hudbu a umenie rôznych žánrov, či už divadelné predstavenia, prehliadku tradičných bojových umení, ale predstavíme aj mladé nádejné kapely, ” povedal pre TASR Miro Tásler.

Program na hlavnom pódiu, pomenovanom Dobrá hudba, otvoria v sobotu 3. júla Prešovčania, Peter Nagy s kapelou Indigo, po ňom domáca skupina IMT Smile. Československý zlatý slávik z roku 1985 je na hudobnej scéne už viac ako 25 rokov a spolu s kapelou vystúpi na viacerých českých a slovenských festivaloch, ten prešovský nevynímajúc.

Headlinerom prvého večera festivalu je blúzová legenda Gary Moore (1952). Bratom Táslerovcom sa tohto roku podarilo získať elegantného hosťa, ktorý bude mať na Slovensku premiéru. Rodák z írskeho Belfastu mal šestnásť, keď hral v prvej kapele. Na svojom konte má dnes viac ako dvadsiatku vydaných albumov, jeho najväčším hitom je skladba Still Got The Blues. Z poslednej tvorby sú to albumy Close As You Get z mája 2007 a najnovší album Bad For You Baby zo septembra 2008. „Kamión s aparatúrou prišiel na Delňu už vo štvrtok večer, Gary Moore priletí dnes večer do Budapešti, odtiaľ ho vezieme autom, ako starý rocker nemá žiadne extra požiadavky, veľmi nerád však lieta, tak nám chvíľu trvalo presvedčiť ho, aby sadol do lietadla, priletí bežnou linkou, “ dodal pre TASR Miro Tásler.

Fanúšikovia folku si určite nenechajú ujsť koncert pesničkára Vladimíra Mertu (1947), ktorý skladal vlastné pesničky už v závere 60. rokov. V roku 1969 nahral vo Francúzsku LP platňu Ballades de Prague. Z jeho poslednej tvorby sú to albumy Bývalý časy (2001), Drobné lži (2003), Filmy v hlavě (2004). Zatiaľ posledným je album Ve tmě mě zanechte... (2008), ktorý nahral s Janou Lewitovou.

Jedným z účinkujúcich bude aj skupina Iné kafe. Zostava okolo lídra Vratka Rohoňa ukončila vo februári 2006 svoju činnosť. Fanúšikovia si však vytrvale žiadali ich návrat, čo im táto punkrocková kapela tohto roku splní v podobe troch koncertov v Prahe, Novom Meste nad Váhom na festivale Topfest a práve v Prešove na Dobrom festivale. Týmito vystúpeniami zároveň oslávi kapela 15 rokov od svojho založenia. V zozname ďalších účinkujúcich sú aj skupiny DESmod, Para, Hrdza, Helenine oči, ukrajinská formácia Haydamaky, na vedľajšom pódiu Free voices, Popcorn drama, Žena z lesoparku, Get Explode, Peter Bič Projekt, Chiki Liki Tu-a či Smola a hrušky.

Na tomto festivale je všetko dobré, od hlavného pódia, pomenovaného ako Dobré pódium, cez Dobrú kaviareň, Dobré divadlo, Dobrý tanec až po Dobrý detský kútik. Festival prináša okrem známych mien slovenskej hudby aj viaceré sprievodné podujatia a workshopy, ktoré ho radia medzi multikultúrne podujatia. Vystúpi prešovské Divadlo Alexandra Duchnoviča, rožňavské Divadlo Actores, predstavia sa skoro dve desiatky klubov bojových umení z celého Slovenska.

Cieľom festivalu je spríjemniť prvý júlový víkend nielen mladým ľuďom, ale ponúknuť pohodlie a pestrý program pre celé rodiny s deťmi. Pre najmenších sú pripravené hry a animácie v Dobrom detskom kútiku, pre dospelých prednášky o zdravom životnom štýle, relaxačné cvičenia ako joga, strečing a päť Tibeťanov. Pripravené sú ukážky rôznych bojových umení starých 2000 rokov, do ktorých sa návštevníci môžu zapojiť, vrátane praktického kurzu sebaobrany. Pre nadšencov kempingu organizátori vyčlenili zdarma plochu na stanovanie v stanovom mestečku.
 

Vyberte región

mark